Ruotsalaislehti kirjoitti Huhtiniemen joukkohautamysteeristä (21.3.2005)

1.6.2007 1:04 | Päivitetty: 27.12.2007 13:36

ILKKA POHJALAINEN

LAPPEENRANTA. Ruotsalaislehti Dagens Nyheter on julkaissut laajan artikkelin viime perjantaina Huhtiniemen mysteeristä. Se löytyy myös lehden nettiversiosta. Jutun otsikkona on vapaasti suomennettuna "Suomalainen häpeätahra päivänvaloon", "Sotilaskarkureiden julmasta kohtalosta on vaiettu sodan jälkeen". Artikkelin on kirjoittanut suomalaisen Hufvudstadsbladetin toimittaja Stefan Lundberg, ja samansisältöinen juttu on julkaistu myös HBl:ssä Keskeisenä tietolähteenä on käytetty Karjala-lehden päätoimittajaa Antti O. Arposta. Lehti on myös haastatellut "75-vuotiasta Veikkoa, tapausten ainoaa tiedettyä silminnäkijää".

ARPOSEN KERROTAAN haastatelleen paria sataa henkilöä sekä tutkineen arkistoja. Hänellä on kaksi päälähdettä, toinen armeijasta ja toinen tiedustelupalvelusta. Jutussa kerrataan sotakesän 1944 tapahtumia Karjalan kannaksella, sotatuomari Tapanaisen väitetystä toiminnasta sekä väitteistä oikeudenkäyntipöytäkirjojen katoamisesta sekä arkistojen siivoamisesta. Tapanaisen talonkin todetaan palaneen viime kesänä. Artikkelissa kerrotaan, kuinka putkimontun kaivajat löysivät vuonna 1971 vainajia, jotka vaikuttivat olevan suomalaissotilaiden ja peräisin toisen maailmansodan ajoilta. Sanomalehti Etelä-Saimaan kerrotaan uutisoineen löydöistä tuoreeltaan, mutta vaienneen sittemmin asiasta yli pariksikymmeneksi vuodeksi.

LOPUKSI TODETAAN, että Ylen TV 2:n ajankohtaistoimitus on hakenut lupaa kaivaa Huhtiniemessä, ja että alueen omistajat vastustaisivat hanketta, peläten matkailijoiden reaktioita. Etelä-Saimaan nuorten salibändyottelusta tavoittama Arponen kertoi, ettei ole nähnyt lehtien artikkeleita, mutta toimineensa jutun tietolähteenä. Hän kertoi kirjoittaneensa aiheesta itsekin hiljattain. Huhtiniemijuttu on myös DN:n verkkoversiossa.