Myös Törnin miehet haluavat kaivauksiin Huhtiniemeen (26.1.2005)

1.6.2007 1:02 | Päivitetty: 27.12.2007 13:30

ANTTI MUNNUKKA

JATKOSODAN huhutut teloitukset Lappeenrannan Huhtiniemessä kiinnostavat yhä useampia. TV2:n ohella myös Osasto Lauri Törni Perinnekilta on hakemassa Lappeenrannan kaupungilta lupaa kaivauksiin leirintäalueen maastossa.

TÖRNI-RETKIKUNTA kävi muutama vuosi sitten Vietnamissa etsimässä etsimässä Mannerheim-ristin ritarin Lauri Törnin jäännökset. ­ Emme ota kantaa pitävätkö Huhtiniemi-huhut paikkansa vai eivät. Tutkimattomana asia leimaa sekä samaan aikaan kadonneita suomalaissotilaita että tapaukseen mitenkään kuulumattomia sotaveteraaneja. Lupaamme ehdottoman puolueettoman tutkimuksen, Osasto Lauri Törni Perinnekillan puheenjohtaja Juha Rajala vakuutti.

LAPPEENRANNAN kaupunki on jo antanut TV2:n toimittajalle Juha Portaankorvalle luvan alueen tutkimiseen. Törni-retkikunnan jäsen Tapio Anttila kertoi, ettei perinnekilta ollut tästä tietoinen, kun pari päivää sitten lähetti kaivausanomuksen kaupunginhallitukselle. ­ Itse asiassa puhuimme Huhtiniemestä jo kuusi vuotta sitten. Nyt kun näitä kirjoituksia ja tv-ohjelmiakin on jatkuvasti tullut, päätimme ryhtyä toimeen, kertoi Anttila. ­ Jos saamme luvan kaupungilta ja maan vuokraajalta, kaikki tutkittavat alueet dokumentoidaan. Mahdolliset löydökset rekisteröidään ja lähetetään virallisesti tutkittavaksi, Tapio Anttila sanoi.

KAIVAUKSIA tehtäisiin Anttilan mukaan vain tarvittava määrä. Alkukaivaukset suoritetaan kevyenä konekaivuuna. Maa-aines seulotaan ja maan rakenteesta haetaan aikaisempien kaivausten jälkiä.

PUUSTOA ja juuristoa ei vahingoiteta ja lisäksi noudatettaisiin sijaintikarttoja putkistoista ja kaapeloinneista. Kaivualueet suojataan ulkopuolisilta, alkututkimuksen kestoksi arvioidaan kaksi viikkoa. Etsintöjen jälkeen maasto korjataan ja nurmikot palautetaan ennalleen.

TOIMITTAJA Juha Portaankorva kertoi keskustelleensa Törni-retkikunnan kanssa asiasta tiistaina. ­ Lupasin, että palataan asiaan sitten keväämmällä. Meidän suunnitelmamme ovat ennallaan, kertoi Portaankorva. Lappeenrannan kaupunki ottanee kantaa Törni-retkikunnan anomukseen kunhan saa sen käsittelyynsä. Törni-retkikunta sai vuonna 1999 Yhdysvaltain armeijan vihreiden barettien koulutuksen etsintätoimintaan.