Kääriäinen: Huhtiniemen joukkohaudat on syytä tutkia (8.5.2005)

1.6.2007 1:05 | Päivitetty: 27.12.2007 13:27

LAPPEENRANTA. Puolustusministeri Seppo Kääriäisen (kesk.) mielestä viranomaisten asia on tutkia Huhtiniemen mahdolliset joukkohaudat. ­ Sen verran mitä asiaa tunnen, olen selvittämisen kannalla. Selvyys on aina parempi asia kuin jatkuvasti vellova epävarmuus, oli tulos sitten mikä tahansa, toteaa Kääriäinen. Hän on samalla kannalla kuin lappeenrantalaisten enemmistö. Etelä-Saimaan teettämässä tutkimuksessa 52 prosenttia täysi-ikäisistä kaupunkilaisista haluaa, että nimenomaan viranomaiset tutkisivat Huhtiniemen alueen. Reilu kolmannes katsoo, ettei valtiovallan tulisi ryhtyä kaivauksiin, 11 prosenttia ei ota kantaa. Huhtiniemen alueella on väitetty olevan kesällä 1944 teloitettujen rintamakarkurien joukkohautoja.

PUOLUSTUSMINISTERI myöntää, ettei toistaiseksi tunne asiaa kovin hyvin. Hän myöntää kuulleensa asiasta, mutta tietävänsä siitä vain vähän. ­ Pitäisi perehtyä tähän oikein perin juurin. Kyse on kuitenkin niin vakavista väitteistä ja arvioista, että mielestäni viranomaisten olisi tehtävä ne tutkimukset. Eri asia sitten on, mikä viranomainen sen tekisi. Siihen minulla ei ole valmista kantaa, Kääriäinen sanoo. Puolustusministerin perusteet kaivauksiin ryhtymiselle ovat samat kuin monilla muillakin: Perusteluni on se, että meidän historiassamme ei saisi olla selittämättömiä tapauksia.

LAPPEENRANNASSA paikalliset viranomaiset ovat jo asialla. Kaivauslupaa on anonut kolme yksityistä tahoa, Yleisradion TV 2, Lauri Törnin muistokilta ja luumäkeläinen yksityishenkilö. Kaupunki on asettanut asiaa valmistelemaan työryhmän. Kaivauksiin on tarkoitus ryhtyä syksyllä, kun leirintäkausi on ohi.