Huhtiniemessä kaivetaan aikaisintaan ensi syksynä (9.12.2005)

1.6.2007 1:13 | Päivitetty: 27.12.2007 13:15

HEIKKI SOPANEN

LAPPEENRANTA. Huhtiniemen leirintäalueen rinteiden mahdollisesti kätkemä hautasalaisuus Lappeenrannassa paljastuu aikaisintaan ensi syksynä. Huhujen ja joidenkin takavuosien silminnäkijätodistusten mukaan Huhtiniemeen on haudattu suuri määrä Lappeenrannassa kesällä 1944 teloitettuja suomalaisia rintamakarkureita. Lappeenrannan kaupunki ja Helsingin yliopiston arkeologian laitos ovat neuvotelleet rinteiden tutkimisesta ja avaamisesta, jotta huhujen paikkansapitävyys vihdoinkin selviäisi. Enää ei oikeastaan puutu kuin rahaa. Arkeologian laitos voisi aloittaa työn heti, kun alueen tutkimiselle ja kaivamiselle löytyy rahoitus. Professori Mika Lavento puhuu ensi keväästä, mutta Lappeenrannan kaupunginlakimies Eero Immonen ensi vuoden syksystä.

RAHOITUSTARVE on professori Lavennon mukaan noin 30 000 euroa. Vielä pari kuukautta sitten puhuttiin 20 000 eurosta. ­ Arvio kustannuksista on noussut, koska siellä täytyy tehdä myös oikeuslääketieteellistä tutkimusta. Epäilemättä Huhtiniemessä on hautoja, mutta täytyy myös selvittää, mihin aikakauteen sieltä löytyvät haudat kuuluvat, Lavento sanoo. Lavennon mukaan kaivausten ongelma on, ettei oikein tiedetä, missä tutkimuksia pitäisi tehdä hautojen löytämiseksi. ­ Joka tapauksessa asia pitää selvittää. Nyt odotellaan, mikä on Lappeenrannan kaupungin rooli rahoituksessa.

TÄLLÄ hetkellä rahaa ei ole tiedossa. Kaupunginlakimies Immonen sanoo, että kaupunki on lämmennyt Huhtiniemen viemärikaivannon mahdolliseen tutkimiseen. Sieltä löytyi luita 1970-luvun alussa. ­ Huhut liittyvät kuitenkin koko leirintäalueeseen. Ensin pitää tehdä geofysikaalisia mittauksia hautojen paikoista, ja sen jälkeen alkavat arkeologiset kaivaukset. Ne olemme valmiit antamaan yliopiston vastuulle. Immosen mukaan kaupunki ei aio rahoittaa kaivauksia kuin enintään pienellä osuudella. ­ Missään tapauksessa niitä ei tehdä pelkästään kaupungin rahoilla. Odottelemmekin arkeologian laitokselta rahoitushakemusta, jonka voimme lähettää yhdessä eteenpäin. Immonen arvelee, että rahaa voisi pyytää opetusministeriöltä tai puolustusministeriöltä. Kaupungin rahoitus vaatii ilmeisesti kaupunginhallituksen päätöksen. Luvan kaivamiseen voi myöntää kaupungin maankäyttöosaston pomo, kaupungingeodeetti Jussi Salo. Kaivaukset voivat Immosen mukaan alkaa aikaisintaan syksyllä, koska leirintäalueen kesäajan käyttö täytyy ottaa huomioon. ­ Olemme vuokranneet sen yrittäjälle ja hänen liiketoimintaansa emme voi häiritä.