Huhtiniemen teloitusten tutkintaa valmisteltiin koekaivauksin (20.12.2005)

1.6.2007 1:14 | Päivitetty: 27.12.2007 13:14

SARI PULLINEN

LAPPEENRANTA. Maanantaina aamupäivällä Lappeenrannan Huhtiniemen leirintäalueella tehdyissä kaivauksissa löytyi muutamia ihmisen luita. Kyseessä oli esivalmistelu ensi syksyksi kaavailtuja varsinaisia kaivauksia varten, joilla pyritään saamaan selvyys Huhtiniemen väitetyistä teloituksista. Esitutkimuksen järjesti ja sen noin parin tuhannen euron kustannukset maksoi Lappeenrannan kaupunki. Kuopat kaivettiin vesijohtolinjaan, jota tehtäessä vuonna 1971 löydettiin ihmisen luita. Niiltä ajoilta ovat peräisin huhut siitä, että alueelle olisi haudattu Lappeenrannassa kesällä 1944 teloitettuja suomalaisia rintamakarkureita. ­ Jostain syystä tuolloin asiaa ei selvitetty, ja tieto jäi elämään, kaupunginlakimies Eero Immonen sanoi. Nyt kaupunki haluaa vainajat pois vesijohtolinjalta ja haudata heidät siunattuun maahan. ­ Ei pidä käsittää, että maanantaisia kaivauksia olisi tehty luiden etsimiseksi, Immonen korosti. Hän tarkensi, että kysymys oli lisätiedon hakemisesta varsinaisiin kaivauksiin.

ETELÄ-KARJALAN museon intendentti Jukka Luoto otaksuu, että nyt löydetyt luut voivat olla nuo 1970-luvulla työmiesten havaitsemat. ­ Mitään ehjiä hautoja ei nyt löydetty, Luoto sanoi. Hän on sitä mieltä, ettei kyseistä kohtaa tarvitse enempää tutkia. Sadan metrin päässä luiden löytöpaikasta on toinen kohta, joka Immosen mukaan vielä paikallistetaan. ­ Tämä voidaan selvittää kaupungin omana työnä. Maatutkakuvaukset sitä varten tehtäisiin ehkä huhtikuun lopulla, hän arveli. Maanantaiset kaivaukset tehtiin Etelä-Karjalan ammattikorkeakoulun asiantuntijan Sami Kurkelan pari viikkoa sitten tekemien maatutkakuvausten pohjalta. Tutka kertoo, missä kohtaa maata on kaivettu aiemmin. Tieto on tärkeä mahdollisten hautojen löytämiseksi.

LUUT otti haltuunsa Lappeenrannan poliisi, joka toimittaa ne oikeuslääketieteelliseen tutkimukseen. Tarkoitus on selvittää, ovatko luut päätyneet maahan sodassa vuonna 1918 vai 1944. ­ Tieto on ratkaiseva. Jos ne ovat vuodelta 1918, huhuilta on leikattu siipiä pois, ja jos 1940-luvulta, asia pysyy tapetilla, Luoto arvioi. Kaupunki ja Helsingin yliopiston arkeologian laitos ovat neuvotelleet rinteiden tutkimisesta ja avaamisesta. Kaivauksilta puuttuu vielä rahoitus. Maanantain kaivauksista valmistuu raportti vuodenvaihteen jälkeen.