Huhtiniemen kaivauksien suunnitelmat etenevät (14.6.2005)

1.6.2007 1:08 | Päivitetty: 27.12.2007 13:38

ANNI SEPPÄLÄ

LAPPEENRANTA. Huhtiniemen mahdollisten joukkohautojen ensi syksyn kaivaukset ovat suunnitteluvaiheessa. Kaivauksille saadaan ammattitaitoiset kaivajat.
– Helsingin yliopiston arkeologit tulevat todennäköisesti tekemään kaivaukset. Apua kaivauksiin saadaan myös oikeuslääketieteen laitokselta, kaupunginlakimies Eero Immonen sanoo.

ARKEOLOGISTEN kaivauksien arvioidaan maksavan alle 20 000 euroa.
– Summa on karkea arvio. Lopulliset kustannukset riippuvat kaivauksien kestosta ja löydöistä.
Kaivauksien rahoitukseen liittyy vielä epäselvyyttä.
– Kaupunki ei lähde rahoittamaan varsinaisia kaivauksia. Kaupunki tarjoaa kuitenkin asiantuntija-apua kiinteistö- ja mittausasioissa. Lisäksi museopuoli on luvannut olla mukana kaivauksissa. Oikeuslääketieteen laitos on mukana asiantuntijaorganisaationa ja on luvannut rahoittaa oman toimintansa kustannukset.
– Kun arkeologien tarkempi hankesuunnitelma täsmentyy, rahoitukseen pyydetään mahdollisesti mukaan YLEä, TV2:a ja perinnekiltaa.
Immonen ei usko kaivausten rahoituksen kuitenkaan aiheuttavan ongelmia, jos kustannukset pysyvät 20 000 eurossa.

TARKEMMAT kaivaussuunnitelmat ja kustannukset selviävät kesän aikana.
– Yritämme saada periaatekeskustelut käytyä ennen kesälomakauden alkua. Lomien jälkeen saatamme suunnitelmat lopulliseen muotoonsa, Immonen sanoo.
– Arkeologien on ensin tutustuttava kaivauksiin liittyvään tietoaineistoon mahdollisimman hyvin, jotta kaivaukset voidaan suorittaa niiden vaatimalla arvokkuudella.
Kaivaukset alkavat Huhtiniemessä leirintäaluetoiminnan päätyttyä lokakuussa.