Huhtiniemen kaivaukset siirtyvät syksyyn (15.4.2005)

1.6.2007 1:04 | Päivitetty: 27.12.2007 13:28

KAISA JUNTUNEN

LAPPEENRANTA. Huhtinimen mahdollisten joukkohautojen kaivaukset eivät ala vielä tänä keväänä. Näillä näkymin kaivaukset pääsevät alkuun lokakuussa. Kaivauksia on mahdotonta aloittaa keväällä, sillä Lappeenrannan kaupungilta alueen vuokrannut Loma-Oksa Oy ei halua leirintäalueelleen kaivausväkeä turistiaikaan. ­ Kaivaukset täytyy sovittaa yrittäjän toimintaan, toteaa kaupunginlakimies Eero Immonen. Kaivauksilla halutaan todistaa löytyykö Lappeenrannasta väitettyjä jatkosodan aikaisia joukkohautoja. Varmistamattomien tietojen mukaan Lappeenrannan kenttäoikeudessa jaettiin kuolemantuomio jopa sadoille rintamakarkureille kesällä 1944.

TÄMÄ KEVÄT ei sovi kaivausajankohdaksi myöskään puutteellisten suunnitelmien vuoksi. ­ Suunnitelmat pitävät olla täysin selvät ennen kuin kaivauksiin ryhdytään. Meidän pitää tietää mitä teemme, jos luita löytyy. Sellaista ei saa tapahtua, että seisomme montun vieressä ja ihmettelemme, että mitäs nyt, Eero Immonen sanoo. Kaivausten toteuttamista suunnittelee työryhmä, jossa on mukana monia eri tahoja. Maanomistajia edustavista kaupungin virkamiehistä on Immosen lisäksi mukana kaupungingeodeetti Jussi Salo ja Selman toimitusjohtaja Hannu Alanen. Heidän lisäkseen suunnitteluun osallistuvat museotoimi ja museovirasto, terveysviranomaiset, poliisi, lääninhallitus ja sekä luterilainen että ortodoksinen seurakunta. ­ Mukana on iso porukka ja jokaisella on monta sanaa sanottavana, toteaa Immonen. Immosen mielestä jokaisen instanssin edustajien läsnäololle on vahvat perustelunsa. ­ Museovirasto haluaa valvoa etuaan siltä varalta, että kaivauksissa tehdään historiallisia löytöjä. Terveysviranomaiset tietävät miten luurankoja pitää käsitellä, jos niitä löytyy. Kirkon ihmiset miettivät minne mahdolliset vainajat siirrettään asialliseen kirkon lepoon.

TYÖRYHMÄN on määrä sorvata selkeä toimintasuunnitelma toukokuun loppuun mennessä. ­ Rahoituspuoli on yksi iso kysymys. Siitäkin on helpompi keskustella sitten, kun koko sapluuna on selvillä, Immonen sanoo. Immonen ei osaa arvioida millaisista euromääristä kaivauksissa on kysymys. ­ Kyseeseen ei tule ronskimman puoleinen konekaivanta, vaan pikemminkin arkeologityyppinen toiminta, hän kuvailee.

KAIVAUSLUPAA ovat hakeneet Yleisradion TV2, Laurin Törnin perinnekilta ja yksityinen henkilö Luumäeltä. Aiemmin aiheesta TV2:lle ohjelman tehnyt toimittaja Juha Portaankorva olisi halunnut aloittaa kaivaukset nyt keväällä lumien sulettua. ­ Ajattelemani muutamat tsekkaukset eivät olisi haitanneet leirintäalueen toimintaa, hän toteaa. Portaankorva harmittelee sitä, että projekti venyy. Jos luita todella löytyy syksyllä, niin niiden oikeuslääketieteellinen tutkimus vie taas oman aikansa. Portaankorva toivoo hartaasti, ettei kaivausluvasta synny kilpailu. ­ Toivottavasti kukaan ei ala tehdä asialla bisnestä. Yleisradio olisi puolueeton asian toteuttaja, hän sanoo.