Funkin pohjoinen ulottuvuus

10.7.2012 6:00

Funky Friday -konsertti BB-klubilla perjantaina 6.7.
Metropolia Funk Big Band ja The Northern Governors
Imatra big band festival

Perjantai-illan BB-klubin odotetuksi kohokohdaksi nousi kotimainen The Northern Governors, joka loitsi hämärtyvään iltaan aivan oman maailmansa.

Alun kasvattelu tarjosi lähes psykedeelisen aikamatkan oskillaattoreiden aikakauteen, mutta kun vaihde viimein lukittiin groove-asentoon, ei loppua näyttänyt tulevan.

Rumpali Jyri Sariolan, kitaristi Petteri Sariolan ja basisti Heikki Laineen komppi lepäsi kuin peruskallio, jonka päällä sointimassat saivat orgaanisesti kasvaa ja laantua.

Tunnelmat vaihtelivat viileän hillitystä tumman raskaaseen funkiin. Taiten tehtyjen sävellysten osat seurasivat toisiaan kuin veitsellä leikaten.

Omaleimaisinta synteesiä edusti kappale The Thing, kun progella sävytettyyn Maria Schneideriin yhdistyi Tuomo Prättälän sormiosoolon myötä myös annos Weather Reportia.

Life is One puolestaan näytti, kuinka Lalo Shifrin ja Some Skunk Funk voivat elää rinta rinnan, vieläpä samban rytmein.

Kompin saumaton yhteistyö heijastui koko yhtyeeseen rytmisenä varmaotteisuutena solistisia osuuksia myöten.

Vaikka Prättälä ja trumpetisti Kalevi Louhivuori sooloilivat ahkerasti, riitti soolotilaa jokaiselle.

Linda Fredriksson pyöritteli baritonisaksofoniaan nopeassa Hela Huti -sambassa miten tahtoi, ja Sariolan kitarasoolon intensiteetti kappaleessa Set Me Free oli huimaa kuultavaa.

Muhkean kuuloiseen, tiukasti soittaneeseen torvisektioon toi ansiokkaan lisänsä rotevasti soittanut pasunisti Heikki Tuhkanen.

Illan avannut Metropolia Funk Big Band aloitti kahdella Thad Jonesin kappaleella, mutta kolmen laulajan ja taustakuoron myötä mapeista löytyi myös tutunoloisia, monissa liemissä keitettyjä soul- ja funk-sovituksia.

Mukaan oli tarttunut myös muutama instrumentaali, joilla opiskelijoiden bilebändi -efektiä saatiin hieman korjattua.

Laulajille sälyttyy paikallaan junnaavissa soul-numeroissa paljon vastuuta, josta Jonna Christensen, Iina Pulkkinen ja Lauri Saastamoinen selvisivät kelvollisesti.

Solisteista nousivat parhaiten esille tenorisaksofonisti Ukko Heinonen ja trumpetisti Esa Puolakka.

Mika Terho